Din cauza gesturilor de după derby-ul cu FCSB, toată lumea este convinsă că Marius Șumudică ar avea nevoie să ia lecții de bună purtare. Dar există și o alternativă. Cubanezele de la secția de judo a Rapidului îl invită pe tatami.
Ele l-ar putea antrena. Amanda Zuaznabar-Torres și Thalia Castellano Narino au cucerit recent medaliile de bronz la Open-ul European de la Sarajevo și
Marius Șumudică, chemat la antrenamente pe tatami
Sportivele de la Rapid sunt gata să se ocupe de Marius Șumudică. Sunt pregătite să-i fie antrenor pe tatami, iar lui i-ar prinde bine.Ddupă gesturile de la finalul meciului cu FCSB, Șumudică n-a crescut deloc în popularitate.
Legitimate la Rapid, unde sunt antrenate de Marius Stanciu, Marian Maria și Cristian Pintrijel, cubanezele n-au ratat ocazia. Și au mers la fotbal, pe stadionul Giulești.
Amanda a fost impresionată de atmosferă. „Am fost o dată pe stadion. A fost frumos. Pe antrenor, Marius Șumudică, cred că l-aș învăța judo”, spune componenta lotului național de judo.
În vârstă de 23 de ani, Amanda Zuaznabar-Torres a venit în România în 2021. A cucerit deja a treia medalie pentru țara noastră la categoria 63 kg. Concursul de la Sarajevo a fost penultimul pentru ea din 2024, pentru că va mai concura la Grand Slam-ul de la Tokyo.
„Am venit în România în 2021, când aveam 20 de ani. La Sarajevo a fost greu, dar bine, am luat medalie și sunt fericită. E a treia medalie pentru România. Am mai luat la Europene și la același concurs anul trecut. Anul ăsta mai merg la Grand Slam în Tokyo, un concurs foarte greu, complicat, dar mergem să luăm medalie pentru România. Vreau să ajung la Jocurile Olimpice, să câștig medalie în 2028 și mă antrenez pentru asta”, a anunțat Amanda Zuaznabar-Torres.
L-au cunoscut pe Moș Crăciun
După 3 ani în România, Amanda vorbește deja foarte bine limba română. Dar nu i-a fost ușor. „A fost greu: limba, e frig aici, e zăpadă. Acolo în Cuba nu e, e cald tot timpul, nu există zăpadă, nici frig. Și mâncarea, totul e diferit. Prima dată am văzut zăpadă la Brașov. Eram acolo pentru antrenament și a fost greu, foarte greu. Și limba română e grea, gramatica e grea. Nu știam nimic de România. Auzisem de Dracula, dar nu știam că e aici, în România. Am fost la castel. E interesant”, a mărturisit Amanda.
„În Cuba nu e Moș Crăciun. Știm de el, dar nu avem, cu comunismul. Îmi place aici. A fost frumos cu lumină, mâncare, cu tot. Am împodobit bradul, mi-a plăcut. În Cuba nu avem. Se face doar mâncare, cu familia, nu ca aici”, a mai spus cubaneza.
Și pentru colega ei, Thalia, zăpada a fost una dintre principalele adversare ale adaptării cu România. „Eu știam zăpada dinainte, pentru că am fost în Franța înainte de a veni în România, să mă antrenez. Dar adevărul e că a fost șocant, a fost frig. A fost șocant, pentru că în Cuba e cald, iar aici temperatura era foarte rece. Acum m-am acomodat, mă protejez de frig și port palton, cizme”, a recunoscut Thalia Castellano Narino.
Și cea de-a doua viitoare ”antrenoare” a lui Marius Șumudică a venit acasă cu medalie – medalia de bronz. „A fost foarte bine, cred că puteam obține un rezultat și mai bun. Dar a fost destul de bine, cel puțin am luat medalia de bronz. Cred că e un început bun. E a doua competiție internațională, am mai fost la Malaga, la începutul lunii. O sa fie mai bine pe viitor. Au fost multe emoții. De doi ani nu am concurat, dar am putut să-mi țin emoțiile în frâu.
Visul meu e visul pe care îl are orice sportiv. Să fiu campioană olimpică, mondială, europeană”, a spus componentă a lotului național de judo.
Rezultate bune la Openul european din Bosnia
La Openul European de judo de la Sarajevo, România a participat cu 15 judoka, 10 la masculin şi 5 la feminin. La competiţie s-au aliniat 161 de judoka din 23 de ţări, 104 la masculin şi 57 la feminin. Reprezentanții țării noastre au reușit să cucerească la Sarajevo patru medalii, toate de bronz.
La feminin, în limitele categoriei 63 kg, Amanda Zuaznabar-Torres a fost învinsă în sferturi de Laura Vazquez Fernandez (Spania). Dar în recalificări a învins-o pe Kamila Badurova (Rusia). În meciul decisiv pentru medalia de bronz a trecut de Brigitta Varga (Ungaria).
La +78 kg, Thalia Castellano Narino a ajuns până în semifinale, unde a fost învinsă de bosniaca Lana Bjelica. În finala pentru bronz, Thalia a învins o altă româncă, pe Daria Tudorache.
La masculin, medaliile au fost obținute de Bogdan Petre (100 kg) şi de Darius Dobre (+100 kg). Bogdan Petre (19 ani) a fost învins în sferturi de slovenul Gal Bertalanic Zizek, dar în recalificări s-a impus în faţa austriacului Michael Niederdorfer. Apoi, în finala pentru bronz, a dispus de un alt sloven, Marko Vrhovnik.
La categoria +100 kg, Darius Dobre (19 ani) l-a învins pe sârbul Aleksandar Kalabic în sferturi, dar a pierdut semifinala cu cipriotul Giannis Antoniou. A cucerit bronzul după ce l-a învins în „finala mică” pe un alt român, Eduard Şerban.
Descoperă mai multe la Sport Vedete si Retete
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.