În această zi, de Buna Vestire, e sărbătoare mare pentru creștinii din întreaga lume. Este ziua în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că îl va naște pe Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.
De aceea, de Blagoveștenie, cum i se mai zice în popor, se spune că nu e bine să te cerți sau să ai o supărare. De asemenea, bătrânii mai numesc această zi de 25 martie Ziua Cucului.
Buna Vestire, ziua în care Fecioara Maria află că-l va naște pe Mesia
Buna Vestire este sărbătorită de creștini în fiecare an pe data de 25 martie. E la începutul Postului Paştelui, iar Biserica dă dezlegare la peşte, la untdelemn și vin şi peşte.
Una dintre cele mai vechi sărbători închinate Maicii Domnului, ziua este și atestată documentar. Momentul este trecut în scripte că ar fi avut loc într-o biserică din Nazaret. Atunci – conform cărților sfinte – Arhanghelul Gavriil a vestit-o pe Preacurata Fecioară Maria că îl va purta în pântec pe Mesia. Că va fi Maica Mântuitorului. „Cum se va face aceasta, de vreme ce eu nu știu de bărbat?” a întrebat Maria. „Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine și puterea Celui Preaînalt te va umbri”, i-a replicat Arhanghelul.

Buna Vestire este legată întotdeauna de ziua Nașterii Domnului Isus. Care este pe 25 decembrie, fix la nouă luni de la vestea pe care Gavriil i-a dat-o tinerei Maria. Și de aceea, este sinonimă cu bucuria.
„Şi intrând îngerul la ea, a zis: Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei” (Luca 1, 28).
În folclor, ziua de Buna Vestire mai este cunoscută și drept Ziua Cucului. Adică momentul care consfințește venirea primăverii.
În Bucovina şi în unele zone din Muntenia, femeile se trezesc cu noaptea în cap, fac focul în bătătură. Pun în faţa uşii pâine, sare şi apă. Pe la prânz, pâinea şi sarea se dau de pomană unui sărac. Doar apa rămâne la uşă, în vas, pentru ca îngerii să-şi potolească setea.
Descoperă mai multe la Sport Vedete si Retete
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.