Elisabeta Lipă, cvintupla campioană olimpică la canotaj, a revenit în funcția de președinte al federației de specialitate. Se autosuspendase în perioada cât a condus ANS, însă acum, după ce a câștigat un mandat de deputat în Parlamentul României, și-a reluat funcția.
Desemnată de forul suprem canotoarea secolului trecut, Elisabeta Lipă este vicepreședintele Comisiei pentru Tineret și Sport din Camera Deputaților. Anul trecut a fost unul dificil pentru imensa sportivă. Care a avut de înfruntat o campanie ostilă din toate direcțiile, din momentul în care a intrat în politică.
”Dacă nu aș fi făcut performanță, nu aș fi putut rezista presiunilor, dar sportul mi-a antrenat psihicul atât de bine, încât mă culc liniștită cu capul pe pernă seara. Cu toții avem nevoie de cineva care să dea câte un brânci câteodată, pentru că noi nu învățăm decât din eșecuri, nu din victorii. Pe mine, răutățile nu m-au afectat niciodată.
Eu am intrat în politică pentru sport și consider că sportul are nevoie de îmbunătățiri, de infrastructură și legislație. 2024 a fost un an greu pentru mine, dar frumos, pe care l-aș retrăi oricând! Iar, în 2025, cu siguranță că veți auzi de realizările mele!”, a explicat Elisabeta Lipă pentru okmagazine.ro.
Cum se menține Elisabeta Lipă ca la 20 de ani: ”Fără excese!”
Secretul pentru fizicul de invidiat al Elisabetei Lipă care a împlinit recent o vârstă frumoasă? ”După ce am stat atâția în cantonament, unde am avut parte de disciplină, mi-am făcut un program de la care nu mă abat.
Îmi fac cele 7 ore obligatorii de somn pe noapte și sunt foarte atentă la ce mănânc. Nu sunt adepta curelor de slăbit, merg pe principiul că trebuie să mănânci din toate, dar să nu exagerezi.
De la nutriționiștii lotului am învățat că trebuie să ai minim trei ore între mese și maxim cinci. Când mi-e foarte foame, încep masa cu o salată și pe farfurie nu-mi pun niciodată mai mult decât e palma mea. Iar la restaurant, nu merg flămândă.”, a povestit Elisabeta Lipă în okmagazine.ro.
Sport nu mai prea mai are timp să facă. Dar… ”Mai fac, dar foarte puțin pentru că nu mai am timp. Înot când am timp, merg pe jos, evit lifturile și urc pe scări, sunt foarte activă de fel, nu stau opt ore la birou, mă ridic de pe scaun cu orice ocazie. Sportul de performanță oricum lasă urme, am deja probleme cu coloana, și nu vreau să înrăutățesc situația.
După 24 de ani de înaltă performanță, e normal să mă resimt. Boala canotorului este durerea lombară cauzată de tasarea vertebrelor sau migrarea lor. Fac exerciții, acupunctură, dar sunt conștientă că tot la bisturiu ajung.”, a explicat multipla campioană olimpică, mondială și națională.
Elisabeta Lipă: ”Îl lăsam pe copil plângând în ușă…”
La 16 ani, Elisabeta Lipă a plecat de acasă, din Botoșani, ca să pornească pe drumul înaltei performanțe. După care și-a cunoscut imediat soțul, într-un cantonament la Piatra Arsă. A recunoscut întotdeauna că s-a putut baza pe Cornel, bărbatul cu care are aproape 4 decenii de mariaj.
”Veneam acasă sâmbătă la prânz și stăteam cu familia până duminică seară, eram soție de weekend. După care, între două ediții ale Jocurilor Olimpice, a apărut Dragoș. Și pe el l-am sacrificat…”, a recunoscut Elisabeta Lipă.
Și cât de greu a fost pentru o mamă să-și lase copilul ca să mai adauge un pic de strălucire tezaurului?
”Îmi aduc aminte ca și cum ar fi fost ieri. Pe 27 noiembrie 1997, s-a născut Dragoș, am stat cu el acasă până pe finalul lui 1998 și, prin martie 1999, i-am spus soțului meu că plec la Snagov. Și m-a întrebat ce facem cu copilul. I-am zis că facem ce face toată lumea – „te ocupi de el, găsim pe cineva care să te ajute câteva luni, până mă reacomodez eu”.
Reacomodarea este extrem de grea! Eu îl lăsam pe copil acasă plângând în ușă și, până la Snagov, plângeam și eu întruna și mai plângeam și a doua zi, la antrenament. Dar am strâns din dinți și-mi tot spuneam că o să fie el mândru de mine când o să fie mare. Așa am simțit eu să fac.
Îmi plăcea să câștig, ambițioasă am fost de mică și ambiția mea cea mare a fost să dau medicina peste cap, pentru că, într-un sport de anduranță, să ieși campion olimpic la 40 de ani e foarte greu. Toată lumea mă întreba atunci dacă o să mai fac față efortului la 40 de ani. Eu simțeam că puteam să fac față. Și am făcut.”, a povestit cea mai galonată canotoare din lume.
”Pe familie te bazezi la greu! N-aș fi putut fără soțul meu…”
”Am stat cu el acasă până la un an și patru luni. După care a stat soțul meu cu el trei luni. Și, când avea Dragoș un an și șapte luni, l-am luat în cantonament, unde a fost mascota lotului.
Apoi mi s-a părut normal să aibă viața obișnuită a unui copil de grădiniță. Să socializeze, să-și facă prieteni. Motiv pentru care nu l-am mai luat cu mine în cantonament și a început să meargă și pe la bunici. Îmi pare bine că a stat mult la țară cu bunicii. Pentru că așa s-a legat de neam, de loc, de bunici, de vecini, are amintiri foarte frumoase de acolo.
Eu zic că am știut să îmbin viața sportivă cu cea de familie. Familia are un rol esențial în performanța unui sportiv. Pe familie te bazezi la greu, ea îți dă cel mai bun sfat, te susține necondiționat. Te suportă și te motivează.”, a mai spus Elisabeta Lipă.
A subliniat. ”Sportul m-a învățat că, oricât de bun ai fi, dacă nu ai o echipă care să te susțină, să-ți arate drumul, n-ai cum să reușești. Eu am schimbat echipe de profesioniști care au știut să-mi șlefuiască talentul.
Am participat la șase ediții de Jocuri Olimpice, am câștigat opt medalii. Am avut ediții unde concuram la două probe… este foarte greu să faci asta!
Nu degeaba am fost desemnată Canotoarea secolului! Mi-aș dori din tot sufletul să se mai nască un sportiv român, nu neapărat canotor, care să devină cel mai bun din toate timpurile! Pe 1 ianuarie 2000, eu am primit vestea că Federația Internațională m-a desemnat Cea mai bună canotoare de la război încoace… Mi s-a părut ireal, credeam că e o glumă… Și n-aș fi putut face așa ceva fără părinții care m-au susținut, fără soțul meu…
Și acum, dacă îl întreb ceva pe soț, îmi spune „De ce mă mai întrebi?! Tu ai făcut toată viața ce ai vrut…”, a zâmbit legendara campioană.
Nu mai aduce antrenor străin la lotul olimpic de canotaj!
Elisabeta Lipă a făcut performanță și ca președinte de federație. După 6 ediții de jocuri olimpice ca sportivă, a mai bifat încă 5 ca și conducător.
Acum a revenit în fruntea canotajului românesc și trebuie să numească un nou antrenor coordonator. Asta după ce italianul Antonio Colamonici n-a mai dorit să semneze un nou angajament. Și și-a anunțat decizia – surprinzător – pe grupul de Whats App.
Elisabeta Lipă nu privește înapoi cu mânie, ci spre viitor. Acolo unde nu se va mai regăsi prea curând un coordonator străin, ci unul român.
„Am avut un antrenor din străinătate care a stat două ediții ale Jocurilor Olimpice, care a crescut odată cu sportivii. Colamonici nu a venit în România ca antrenor de campioni olimpici. Antonio a venit ca antrenor de juniori și a crescut odată cu toată echipa.
A avut noroc de sportivi buni profesioniști, care au știut ce vor. Și pe un plan de pregătire adecvat, împreună cu toată echipa. Repet, nu singur, a reușit aceste rezultate.
Și sunt sigură că, din antrenorii existenți acum, zece la număr, sunt ferm convinsă, avem de unde alege. Pentru că toți sunt foarte buni”, a punctat Elisabeta Lipă pentru Agerpres.
Noul coordonator va fi numit după o ședință a Comitetului Executiv, în cadrul căreia se va stabili tot. Inclusiv că în acest an nu se va mai merge în cantonament la apă caldă în străinătate. În ultima vreme, canotorii au fost în cantonament la Piediluco, în Italia.
Descoperă mai multe la Sport Vedete si Retete
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Un comentariu
Pingback: Cale liberă pentru campionate mondiale și europene de canotaj în România! Elisabeta Lipă a semnat astăzi pentru amenajarea pistei olimpice: ”Este un demers în sprijinul sportului românesc!” - Sport Vedete si Retete