Pe Freddie Mercury l-a iubit toată planeta. A fost idolatrizat de progresiști, lgbt-iști și de tradiționaliști, la un loc. Fără ca cineva să-i conteste vreodată calitatea de artist uriaș, chiar și când viața lui intimă a relevat aspecte controversate.
Încă mai există dispute pe tema cui îi aparține magicul Freddie, născut în Zanzibar: Marii Britanii sau Asiei? Ce e cert e că în cele mai multe dintre topuri, Mercury este cel mai mare cântăreţ rock al tuturor timpurilor. Și un showman uluitor.
Freddie Mercury: ”Plictiseala e cea mai grea boală a lumii”
„A cânta în faţa unei mulţimi uriaşe – un veritabil talaz dezlănţuit – este ceva de neegalat. Când plec de pe scenă, am nevoie de ore întregi ca să mă potolesc şi să-mi revin“, mărturisea la un moment dat Freddie Mercury, citat de Historia.
Este, cu siguranță, și sentimentul pe care el îl inducea publicului. Un delir care stăpânea o masă uriașă de oameni și carea avea ca sursă un bărbat. Un cameleon bizar și îndrăzneț, care purta ținute nemaivăzute, unele grotești, dar care i se potriveau perfect.
„Nu mă aştept să ajung la bătrâneţe. Mi-e totuna ce va fi. Ar fi plicticos să trăiesc până la şaptezeci de ani. Plictiseala e cea mai grea boală a lumii“, spunea Mercury care n-a trăit decât 45 de ani.
Însă în 45 de ani a oferit lumii cât pentru zece vieți. Freddie Mercury – cel despre care nimeni n-a crezut că va cunoaște gloria absolută în tinerețe – și trupa Queen au cucerit Planeta. Solistul excentric, libertin, efervescent, era însă alt om, dincolo de scenă. Când nu muncea, Farrokh Bulsara, că așa îl chema, era diferit.
„Orice aş fi întrebat, îmi spunea:«Mamă, acolo e business, aici e familie!»“, povestea mama fenomenalului artist, la venerabila vârstă de 90 de ani.
Savanții au decis: vocea solistului de la Queen – unică!
Pe 23noiembrie, 1991, Freddie Mercury avea să facă o declarație publică, ultima din viața lui, după o discuție cu managerul trupei Queen la el acasă în Kensington.
„În urma relatărilor din presă din ultimele două săptămâni, doresc să confirm că am fost testat seropozitiv şi că am SIDA. Am simţit că este corect să ţin această informaţie doar pentru mine până acum, pentru a proteja intimitatea celor din jurul meu. Acum a venit timpul pentru ca prietenii şi fanii mei din toată lumea să afle adevărul. Și sper că toată lumea se va alătura doctorilor mei în lupta acestei boli teribile.”, a fost anunțul lui Mercury.
La nici 24 de ore de la bulversantul anunț, artistul în vârstă de 45 de ani murea. I-a fost fatală o bronhopneumonie, cauzată de SIDA.
De atunci, savanții au încercat să-i studieze… vocea lui Freddie Mercury. Analiza acustică a arătat că a fost un maestru al modulației. Și, datorită vibrației corzilor vocale, a reușit să producă sunete subarmonice.
A fost creat un software special care să-i analizeze tot, de la prestații, înregistrări și chiar și interviuri. Concluziile? Freddie Mercury a avut o gamă vocală extraordinară de 37 de tonuri, variind de la F#2 la G5. Specialiștii susțin și că vibrato-ul lui a fost mai rapid decât media. Și a ajuns la 7.04 Hz, comparativ cu obișnuitele 5,4-6,9 Hz. Studiul a evidențiat și o capacitate rară de a produce sunete subarmonice, o tehnică nemaiîntâlnită în care Mercury și-a folosit corzile vocale, dar și pliurile ventriculare, conform net.com.
Descoperă mai multe la Sport Vedete si Retete
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.