Pentru cine a crescut cu porcu-n bătătură sau avea bunici , rude la țară, pe vremuri, nu era plăcere mai mare cano bucată de șorici de Crăciun. Mai bine-zis, imediat după ce era pârlit porcul la balotul de paie, nu mai apuca șoriciul uneori nici ziua de Ajun.
În ziua de Ignat, când se sacrifica groștanul din ogradă, toți copiii își așteptau porția. Curățată de grăsime și de sânge, frecată cu sare, vorba lui Răzvan Botezatu, ceva ce n-a văzut Parisu`.
Cert e că bătrânii noștri par că știau, stăpâneau secretele medicinei fără să aibă școli înalte, de ne îndemnau să mâncăm măcar o bucățică de șorici că ”e bun”. E bun șoriciul, a zis-o și Mihaela Bilic. Că e o sursă de colagen perfect match cu organismul nostru.
Mihaela Bilic: ”Profitați de de aperitivul de sezon!”
Să mai zică cineva ceva de rău acum despre șorici. Cel mai în vogă medic nutriționist, Mihaela Bilic, diabetolog și specialist în boli de nutriție, a dezvăluit beneficiile acestei delicatese populare. Care nu lipsește de masa românului de la Ignat și până la Bobotează.
”Aperitivul de sezon de care trebuie profitat? Șoriciul!! Da, e pielea porcului care se pârlește și se curăță bine de grăsime, se dă cu sare și se taie în șuvițe subțiri! Da, e o sursă concentrată de colagen perfect compatibil cu organismul uman!
Merge de minune cu vinul sau țuica fiartă, se potrivește în dietele proteice sau Ketogenice, are sub 10% grăsime și 20% proteine, adică colagen. Dă consistență tuturor preparatelor tradiționale din porc, de la tobă și lebăr, până la piftie. Cu numai 160cal/100g e o gustare de iarnă potrivită și pentru siluetă și pentru sănătate! ”, a fost mesajul scurt postat de Mihaela Bilic pe rețelele sociale.
Cine are voie la șorici și cine nu
Așadaer 100 de grame de șorici conține aproximativ 11 mg de magneziu, 127 mg de potasiu și în jur de 30 mg de calciu și fosfor.
Nu conține fibre sau carbohidrați, ceea ce face ca acest aliment să poată fi consumat și de persoanele diagnosticate cu diabet, cu respectarea cantităților recomandate.
Nutriționiștii că 50 de grame este ideal de consumat între mese, sub formă de gustare, datorită efectului său sățios.
Tot ceea ce depăștește însă și intră la exces vine la pachet cu pericolul pentru sănătate. Șoriciul nu este recomandat persoanelor cu hipertensiune arterială, colesterol crescut, afecțiuni biliare sau probleme pancreatice.
În cantități mari, acesta poate provoca greață, constipație sau crampe abdominale.
Descoperă mai multe la Sport Vedete si Retete
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
