A venit Ignatul, s-a sacrificat porcul din dotare. Sau dacă nu, s-a cumpărat cu jumătatea, cu sfertul, fiecare cum a putut. Dar oricât ar fi de plăpând bugetul, de pe masa de Crăciun nu lipsește vedeta.
Iar dacă despre șorici, Mihaela Bilic ne-a explicat că e o sursă de colagen perfect match cu organismul nostru, mai stați puțin. Că există ceva și mai consistent și benefic chiar pentru siluetă. Așa că se vede treaba: când bătrânii noștri au împământenit obiceiul ca din porcul din gospodărie să se facă tobă, lebăr și caltaboș n-a fost nimic întâmplător.
Mihaela Bilic despre tobă, lebăr și caltaboș: ”Un trio obligatoriu în meniu!”
Cel mai ascultat/citit nutriționist din mediul online, dar și la televizor și radio, Mihaela Bilic, reabilitează porcul de Crăciun. Demonizat aproape în ultimii ani că dăunează sănătății, doctorul diabetolog și specialist în boli de nutriție răstoarnă tot ceea ce s-a vehiculat.
Și anume că tot ceea ce din moși strămoși am pomenit că se făcea la țară din mărtuntaiele porcului de Sărbători sunt bune pentru om.
”Tobă, lebăr sau caltaboș? Un trio obligatoriu în meniul de Sărbători! Ce au în comun aceste preparate? Sunt făcute din organe și părți mai puțin nobile ale porcului: urechi, cap, gușă, ficat, inimă, șorici.
Avantaje organe? Sunt accesibile ca preț, conțin multe proteine și puține grăsimi. Sunt bogate în vitamina A și D, tot grupul de vitamine B și mult fier, zinc, seleniu.
Cu 100de grame de ficat acoperim 50% din necesarul zilnic de fier și 100-300% din doza de vitamine B. Are un aport de vitamina A de 15-30 ori mai mare decât doza zilnică recomandată!
Toba este un amestec de organe, cartilagii și gelatină, dietetică și bogată în colagen- doar 145cal/100g și 9g grăsime!
Cât despre lebăr și caltaboș, conțin minim 20% ficat, le putem numi produse anti-anemice. Din punct de vedere nutritiv, aperitivele din carne de porc sunt produse ideale pentru slăbit… dacă le mâncăm fără pâine!
Au proteine (aproximativ 18%) și grăsimi (aproximativ 20%), 220cal/100g în medie și sub 1% carbohidrați. Le puteți combina cu bastonașe de legume, murături, ceapă, muștar, măsline sau dulceață de ardei iute.”, scrie celebrul medic pe Instagram.
”Profitați de de aperitivul de sezon!”
Merge de minune cu vinul sau țuica fiartă, se potrivește în dietele proteice sau Ketogenice, are sub 10% grăsime și 20% proteine, adică colagen. Dă consistență tuturor preparatelor tradiționale din porc, de la tobă și lebăr, până la piftie. Cu numai 160cal/100g e o gustare de iarnă potrivită și pentru siluetă și pentru sănătate! ”, a fost mesajul scurt postat de Mihaela Bilic pe rețelele sociale.
Descoperă mai multe la Sport Vedete si Retete
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
