Este tradiție ca, pe lângă sarmale, cârnați, tobă, caltaboș sau șuncă, să nu lipsească piftia de pe masa de Sărbători. Că știau bătrânii noștri de beneficiile consumului de răcitură, cum i se mai spune prin anumite zone, nu avem de unde afla.
Însă astăzi știm cu certitudine că piftia de porc este practic un aliment-medicament. Nu o spune folclorul, ci specialiști reputați în nutriție. Doctor diabetolog și specialist în nutriție, Mihaela Bilic a venit cu detalii.
Medicul Mihaela Bilic: ”Piftia, preparatul ideal pentru osteoporoză
Cel mai în vogă nutriționist a explicat de ce piftia nu ar trebui să lipsească de pe mesele noastre, zilele acestea. Mai ales dacă ținem la siluetă și la sănătate.
”O carne fiartă cu usturoi, un fel de rasol consumat cu tot cu zeamă/supă. Doar că la piftie nu folosim bucăți nobile de carne, ci părțile de categoria a 2-a: picioare, urechi de porc sau tacâmuri de curcan. Important este să aibă zgârciuri, oase și șorici, adică multă gelatină și puțină carne.
Nici grăsime nu prea avem în piftie. Iar puțina care există se ridică la suprafață (ca la ciorbă) și poate fi îndepartată, dupa ce se încheagă/întărește. Prin urmare, piftia are sub 3% grasime, aproape 5% proteine (și mult colagen), totul cu numai 30cal/100g.
Dacă nici ăsta nu e preparat dietetic, ce să zic!?!”, a scris Mihaela Bilic pe rețelele sociale.
”Suplimentar se potrivește și în dietele proteice, pentru că nu conține glucide. Iar faptul că e fiert îl face ușor de digerat. Zeama întărită sub formă de gelatină e bogata în colagen și concentrată în calciu cu bioeficiență maximă. Deci piftia poate deveni preparatul ideal pentru osteoporoză și probleme articulare.
Cât despre siluetă nicio grijă, chiar dacă o mâncați cu o felie de pâine, tot “de slăbit” se cheamă că este”, a explicat medicul.
REȚETA CLASICĂ DE PIFTIE
INGREDIENTE:
1/2 căpățână de porc
4 adidași de porc( copite)
1 buc. rasol de porc
5 l de apă
1 lingură de sare
2 căpățâni de usturoi
piper boabe
2 morcovi
1 ceapă
Mod de preparare:
Se curăță bine carnea, se pârlește în cazul în care e nevoie. Se spală și se porționează în bucăți mai mici. Se lasă în apă rece cam vreo 2 ore, ca să se scurgă tot sângele.
După, se clătesc bine și se pune la fiert în oală, acoperite de tot cu apă, la foc mare. Când începe să se formeze spuma, se îndepărtează și se reduce intensitatea focului la minimum. Se lasă la fiert până când carnea se desprinde singură de oase, conform bucataras.ro.
Ulterior, se adaugă sarea, boabe de piper și legumele curățate, tăiate sferturi. Când carnea este bine fiartă, se scurge zeama printr-o strecuratoare deasă și se lasă la temperat 10 minute. Se curăță usturoiu care se pisează cu puțină sare și se adaugă în zeama de piftie.
*Pentru cine dorește, se poate pune o parte din usturoi la fiert odată cu legumele.
Apoi se porționează carnea pentru castroane. Se mai lasă zeama să mai ia gust de usturoi un sfert de oră. Se strecoară și se pune în vase. Care se dau la rece, pentru o zi-două, ca să se gelifieze.
Poftă bună!
Descoperă mai multe la Sport Vedete si Retete
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Niciun comentariu
Pingback: Ați dat jaf în sarmale de Sărbători? Mihaela Bilic știe cum puteți să slăbiți ieftin, sănătos, dar mai ales, gustos! Mâncarea cea mai versatilă a românului face minuni cu silueta - Sport Vedete si Retete