Pufuleții fac parte din cultura poporului român. A fost gustarea copilăriei noastre și sunt încă în topul preferințelor.
De-a lungul timpului, pufuleții au fost fie lăudați de nutrioniști, fie demonizați. În special, cei care au tot felul de arome de branza, cascaval sau gust de pizza, despre care s-a demonstrat că sunt nocivi.
Orice alt gust este, de fapt, un ingredient artificial care este periculos de-a binelea, mai ales pentru copii. De asemenea, producătorii care folosesc coloranți de genul tartrazinei ”strică” la fel de tare. Așa ceva să nu cumpărați niciodată!
Pufuleții, cea mai ieftină și sănătoasă gustare?
Totuși, pufuleții după rețeta clasică, unde nu se adaugă nimic, sunt nemaipomeniți. Și ca gust, și ca gustare ieftină. Și sunt indicați în multe situații, în regimuri alimentare și diete. Trebuie doar ca pe etichetă să citiți ”malai grisat, ulei vegetal, sare iodata 1%”.

Chiar dacă alți specialiștii au îndemnat la reticență, cel mai popular nutriționist din România, Mihaela Bilic, a explicat recent, pe Facebook, de ce pufuleții sunt cea mai bună variantă de gustare.
„Știu că îi știți, dar merită să îi mai laud un pic. Cea mai sănătoasă gustare, ronțăială sărată, cum vreți voi să îi ziceți. Densitate calorică, cea mai mică. Ce înseamnă asta? Ditamai punga are 85 de grame și 360 de calorii, față de alte ronțăieli care au în medie 540 de calorii (100 de grame), dar sunt doi biscuiți. Pe când asta, uitați-vă cât mâncăm…
De ce? Pentru că este mămăligă expandată cu aer. Ni se pare că mâncăm mult, dar în final, 85 de grame are asta. Există și pungi mai mici, de 45 de grame, care n-au nici 200 de calorii toată punga. Doar o lingură de ulei la suta de grame, adică o nimica toată. Și unde mai pui că sunt și gustoși, sunt și de post. Așa că liber la ronțăială sărată cu pufuleți”, a spus Mihaela Bilic într-un filmuleț publicat pe Facebook.
Descoperă mai multe la Sport Vedete si Retete
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.