Cafeaua de dimineață este ceva ce face parte din rutina a mai bine de jumătate din populația de pe Terra.
Legenda spune că, pe la 1400, Khaldi, un pãstor din Ethiopia, a remarcat vioiciunea caprelor din turma lui, dupã ce se hrăniseră cu fructe dintr-un tufiş salbatic.
Ar fi gustat și el și a simțit același efect. Khaldi i-ar fi spus ce a pățit unui călugăr. Care împreună cu frații lui au început să fiarbă acele boabe ca să rămână treji la slujbele de noapte.
Cafeaua, o băutură miraculoasă pentru organism
”Știm cu toții: cafeaua este un tonic natural care crește performanțele fizice și psihice, ne protejează de îmbătrânire și ajută la slăbit. Însă o să vă bucurați să aflați că și bacteriile benefice din microbiota intestinală iubesc cafeaua!

Mai multe studii au arătat o relație pozitivă între consumul de cafea și riscul scăzut de mortalitate prin boli cardiovasculare, o incidență redusă pentru diabetul de tip 2, Alzheimer, Parkinson și anumite forme de cancer. In plus, cercetările recente despre microbiom au arătat o proliferare a speciilor de bacterii benefice și o digestie îmbunătățită la băutorii de cafea.
Populațiile de bacterii din intestin sunt într-o continuă evoluție și sunt direct influențate de alimentație, stres sau tratamente medicamentoase. Interacțiunea dintre anumite alimente și flora microbiană poate duce la observații surprinzătoare.
Este cazul unui studiu publicat în revista Nature Microbiology care arată că bacteria numită Lavsonibacter azacaroliticus este de 8 ori mai numeroasă la consumatorii de cafea, indiferent de vârstă, sex sau starea de sănătate.
Prezența acestei bacterii în colon este asociată cu prezența în sînge a unor produși de degradare ai acidului clorogenic, un polifenol prezent din abundență în cafea. Ori aceste molecule favorizează dezvoltarea de bacterii benefice în intestin.”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
De ce să nu o bem cu zahăr sau cu prea mult lapte
”Un alt studiu realizat pe adulți consumatori de cafea, a arătat o creștere a activității metabolice și a numărului de bifidobacterii, o altă specie benefică din microbiotă. Biodisponibilitatea acizilor clorogenici și efectul lor antioxidant nu se modifică dacă bem cafeaua neagră sau în amestec cu lapte.
Cu toate acestea o cantitate mare de lapte le diluează concentrația și încetinește absorția în sînge. Nici zahărul nu e recomandat pentru că are efect pro oxidant!
Tot ea, cafeaua, s-a dovedit a avea și efect prebiotic, adică este folosită ca suport hrănitor pentru coloniile de bacterii benefice din intestin. Știam până acum că microbiota iubește fibrele, dar nu numai!
Polifenoli din cafea favorizează multiplicarea de bifidobacterii, care la rândul lor produc acid butiric, cu proprietăți antiinflamatorii și efect postbiotic. Și tot polifenolii din cafea inhibă dezvoltarea bacteriilor patogene și stimulează diversitatea florei intestinale.
Cafeaua rămâne campioană la nivel digestiv mai ales pentru efectul ei laxativ, de stimulare a tranzitului intestinal. Un studiu făcut pe 99 de voluntari a arătat că 30% dintre ei au simțit contracția musculaturii colonului după consumul unei cești de cafea. Efectul laxativ al cafelei este mai puternic decât al fibrelor din cerealele integrale.
Tot cafeaua crește contracția vezicii biliare și stimulează secreția pancreatică de enzime care ajută la digestie. 3 cești de cafea pe zi reduc cu 25% riscul de calculi biliari. Încă un argument să bem o cafea după masă, în loc de desert.”, a explicat celebrul nutriționist și diabetolog.
Descoperă mai multe la Sport Vedete si Retete
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Niciun comentariu
Pingback: Pufuleții cei de toate zilele, o gustare sănătoasă sau periculoasă? Iată ce spun specialiștii, ce argumente au - Sport Vedete si Retete
Pingback: Un reputat om de știință ne avertizează: profesorul Constantin Dulcan spune că suntem ceea ce gândim! Emoțiile negative, sursa bolilor - Sport Vedete si Retete
Pingback: ProWine GastroBar, o experiență pe care n-o vei uita dacă ești amator de gourmet și vinuri premium. Localul e lângă Arcul de Triumf - Sport Vedete si Retete