A depășit deja limita de condiment și este folosit ca aliment, așa o spune și noi, o spune și medicul Adina Alberts: zahărul a devenit un pericol real pentru sănătatea publică. Și dacă ar fi doar îndulcitorul din prăjituri sau deserturi, tot ar mai fi ceva.
Însă zahărul este exploatat ca și conservant și-l întâlnim peste tot. De la iaurturi chipurile dietetice și până la mezeluri. Și s-a ajuns practic ca jumătate din populația Globului să fie obeză. Cu tot ceea ce incumbă de la această adevărată boală a mileniului.
Adina Alberts dă sfaturi pentru gestionarea sevrajului la zahăr
Și pentru că știe cu ce se puteau confrunta cei care acceptă, medicul estetician a oferit sfaturi despre cum să gestioneze sevrajul la zahăr.
”În tot acest proces de renunțare la substanța albă care ni se vinde pe post de aliment, unele persoane pot să se confrunte chiar și cu acea stare de sevraj. Ca la toate adicțiile de altfel. (Nu degeaba zahărul alb mai este numit moartea albă sau drogul secolului).
Însă, cu voință, disciplină, îndrumare, suport și pași siguri în acest sens, vă asigur că se pot depăși toate momentele grele. Și se poate ține piept acestor tentații nesănătoase.
Am fost și eu acolo și știu cum este. Tocmai de aceea sunt aici acum, alături de voi, să vă îndrum și să vă sprijin.”, și-a început Adina Alberts expunerea.
”Primele 3-4 zile sunt cruciale”
”Eliminarea zahărului nu trebuie să fie un țel de neatins sau un drum presărat cu renunțări. Ține doar de noi să scoatem din alimentație măcar produsele de care știm că sunt surse evidente de zahăr.
Din cele 2 săptămâni despre care vă vorbesc, primele 3, 4 zile sunt cruciale. Dacă veți reuși să le depășiți cu îndrumările pe care vi le dau, lucrurile se vor simplifica apoi… Veți observa că orice învăț are și dezvăț. Și că totul ține de voi.
Gândiți-vă că zahărul, la baza lui, este un extract vegetal – din trestia de zahăr sau din sfeclă sau din porumb. Doar că în timp a suferit așa multe modificări prin procesul industrial de rafinare, încât clar nu mai putem vorbi de vreun beneficiu nutritiv. Ci, din contră, numai despre efecte nocive.”, a explicat Adina Alberts.
”Opriți-vă conștient gestul de a deschide frigiderul și a lua un dulce…”
”Albirea excesivă a zahărului sau colorarea chimică a zahărului brun sunt subiecte controversate pe care mulți dintre noi nu le acceptă. În realitate, însă, se folosesc tot felul de solvenți chimici… Probabil dacă am vedea cum se întâmplă de fapt lucrurile, ne-am îngrozi.
Dacă totuși vă vine să trișați, gândiți-vă la motivele care v-au determinat să începeți acest proces. La toate beneficiile care vin la pachet odată cu renunțarea la zahăr. Și, mai ales, la cum vă veți recăpăta energia, starea de bine. Cel mai probabil veți observa îmbunătățirea stării de spirit, a glicemiei, a colesterolului, a acneei, a rozaceei, scad durerile articulare, retenția de apă și multe altele… ”, a continuat Adina Alberts.
”Veți scăpa de digestia îngreunată, dischinezia biliară, durerile de rinichi. Și, foarte important, veți preveni apariția altora precum obezitatea, depunerea grăsimilor pe organe sau artere. Veți scăpa de (sau preveni) ficatul gras, diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, demența și multe altele la fel de îngrijorătoare.
Nu în ultimul rând, conștientizați fiecare mișcare și gest… Opriți-vă conștient gestul de a deschide sertarul sau frigiderul și a lua un dulce… Distrageți-vă atenția cu preocupări sănătoase – o plimbare în în parc, un mers mai alert, o plimbare cu bicicleta… exerciții de respirație care să vă reechilibreze și care să vă facă să depășiți acele momente.
Puteți să vă cultivați pasiunile, să meșteriți ceva, să pictați, croșetați, faceți diverse articole de bricolaj sau grădinariți. Toate acestea vă eliberează de stres, vă dă o stare de mulțumire și vă ia gândul de la obiceiurile nocive.”, a spus în final celebrul chirurg plastician.
Descoperă mai multe la Sport Vedete si Retete
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.