În noaptea de sâmbătă 29 martie spre duminică 30 martie, România trece la ora de vară 2025. Mai exact, vom dormi mai puțin cu o oră. Ceasurile se dau înainte, ora 3:00 devine ora 4:00.
Ce trebuie să știm despre ora de vară
Ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în România în 1932. Era vorba despre un plan global pentru economia energiei electrice.
Însă în perioada celui de-al Doilea Război Mondial măsura a fost suspendată. A fost reintrodusă în 1979, ca parte a politicii de austeritate impus de comuniști. Nicolae Ceaușescu invoca reducerea consumului de energie electrică, în mijlocul unei crize economie.
Nimeni nu a luat în calcul eventualele influențe asupra corpului uman. Sau au fost ignorate cu bună știință.
Cele mai recente sondaje UE susțin că oamenii se resimt odată cu schimbările orei. Primul disconfort creat este cel fizic, care precum principiul dominoului a distrus echilibrul psihic. Astfel că s-a ajuns la insomnie, apatie, dificultăți în concentrare la locul de muncă sau la studiu.
Pe lângă durerile de cap iminente, specialiștii avertizează însă asupra unor statistici îngrijorătoare. În cazul adulților, studiile arată un risc ușor mai crescut de a face infarct miocardic acut în prima săptămână de după schimbarea orei. De ce? Pentru că este perioada în care organismul trebuie să-și ajusteze orele de somn. Și nu se adaptează imediat.
Cum ne dă viața peste cap o singură oră, la risc de infarct la accidente rutiere
Există o legătură vitală între creier și expunerea la lumina soarelui și la întuneric. Și se numește ritm circadian. În 24 de ore, creierul funcționează ca un ceas. Lumina dimineții resetează ritmul. Spre seară, nivelul hormonului numit melatonină începe să crească și atunci intervine starea de somnolență.
Ora suplimentară a orei de vară dă totul peste cap. Este o oră în plus care strică temporar mecanismul, întârzie creșterea nivelului de melatonină.
Iar lipsa unui somn de calitate echivalează cu obezitate, boli de inimă, declin cognitiv și numeroase alte probleme. Acel ceas circadian afectează și altceva decât somnul, influențând lucruri precum ritmul cardiac, tensiunea arterială, hormonii de stres și metabolismul.
Un studiu efectuat în Statele Unite demonstrează că numărul accidentelor rutiere crește în primele zile după schimbarea orei, în luna martie.
Descoperă mai multe la Sport Vedete si Retete
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.