Coșmarul unei după-amiezi de iarnă… Într-o secundă, inboxul de Facebook cu mesaje se umple. Devine arhiplin. Îmi sună telefonul pe Whats App, îmi sună pe linie. Curg de-a valma și sms-uri, și notificări Instagram, X. Îmi tremură mâna. De fiecare dată când mi s-a întâmplat așa ceva, a fost vorba despre unul dintre ”ai mei”. Și instinctul nu dă greș. Beep-beep. „E adevărat cu Helmuth Duckadam?”.
Într-un decembrie, luni, s-a deschis cerul și a urcat acolo, într-o stea, steaua Stelei 86, Duckadam. Doar că, știți ceva? EROII NU MOR NICIODATĂ! Ei doar se mută într-un loc mai bun pe vecie, adică în inimile noastre.
Legenda Helmuth Duckadam, munte de bun simț și modestie
Nu știu să mă fi refuzat vreodată de când am intrat în presă. Și nu eram prieteni. Dar era, așa, un soi de complicitate între noi. Cum, de altfel, am avut pentru toți magii care au luminat acea noapte de la Sevilla. M-au îngăduit pe lângă ei, în fața lor. Iar la Duckadam și la Lăcătuș am avut privilegiul de a intra în casele lor. Ce vis nebun, nu-i așa? Pentru fata de 11 ani care a mers pe ulița satului, strigând într-o noapte de 7 mai: ”Apărăăă Duckadam!”
Eroul cu mustață se mutase într-o căsuță cochetă la marginea Bucureștiului. Și era mulțumit că reușise. Precedentul nostru interviu îl făcuserăm într-un apartament de lângă Arcul de Triumf. Unde nu se simțea chiar ”acasă”. Acum era liniștit. Era senin.
Dar chiar și când era îngândurat, supărat, frustrat, să știți că Duckadam arăta la fel. Într-un fel inexplicabil, chipul uriașului erou cu mustață de la Sevilla era luminat doar de grimase de bunătate. Zâmbea, indiferent că o făcea amar sau cu bucurie. Întotdeauna. Știu că așa se zice despre fiecare dispărut, doar că la Duckadam nu este complezență. Așa era omul. Un munte de pozitivitate.
Revin. Nu știu și nu cred că Duckadam să mă fi refuzat vreodată. Sau să nu răspundă. Omul nu avea în portofoliu refuzul. Și așa făcea cu absolut aproape toată presa. Care îl suna în preajma zilei când se aniversa câștigarea Cupei Campionilor Europeni de către Steaua contra Barcelonei. ”Oare mai găsim ceva nou ce n-a fost povestit până acum?”.
Eroul cu mustață, la adio
Helmuth Duckadam a fost primul portar din lume care a intrat în Cartea Recordurilor. Cu patru lovituri de la 11 metri apărate în finala Cupei Campionilor Europeni.
Dacă românilor le-a prisosit la un moment dat atâta slavă pentru eroul cu mustață de la Sevilla, străinii nu l-au uitat niciodată. Spaniolii, în niciun caz. Unii, fanii Barcelonei, l-au ținut minte într-un fel. Ceilalți, rivalii tradiționali ai Barcei, îți puneau lumea la picioare dacă te vedeau alături de Duckadam. Că așa e omul…
Cele mai prestigioase ziare de sport din lume au scris despre moartea Eroului. O moarte neașteptată, în ciuda chinurilor pe care le-a îndurat încă din anul în care a cucerit Cupa cu Steaua. 8 operații pe cord, un pumn de medicamente și multe alte cumpene cu care Duckadam se obișnuise.
Noi nu ne vom putea obișnui că nu mai este. ”Am vorbit vineri cu el. Scuză-mă, nu pot să vorbesc, sunt devastat”, a spus, printre lacrimi, Marius Lăcătuș pentru iAMsport.ro.
„Nu pot să cred așa ceva. L-am sunat pe Lăcătuș să văd dacă e adevărată informația și nici lui nu îi venea să creadă. Ei se vedeau mai des și pe la emisiuni. Mă sună lumea încontinuu și nu știu ce să le zic. Nu știu ce s-a întâmplat. Sunt șocat”, a fost și reacția lui Tudorel Stoica pentru ProSport.
”Nici nu mai știu să vorbesc!”
Victor Pițurcă, deși controlat de obicei, a fost năucit de vestea că Duckadam nu mai este. „Nici nu știu ce spun, parcă nici nu mai știu să vorbesc. Când am fost anunțat, nici nu mai știam ce să fac. Nu știu nici ce să-ți spun. Sunt șocat, sunt bulversat.
Când te lovește așa ceva, fulgerător, e o dramă, e ceva ce nici nu-ți poți imagina că se putea întâmpla. A fost cu noi, l-am văzut zilele trecute la televizor și, dintr-o dată să aflu că nu mai e…”, a fost prima reacție a lui Pițurcă în golazo.ro.
„Am vorbit mai devreme și cu Tudorel. Era efectiv devastat, eram cu el la telefon și nici el nu putea să articuleze vreun cuvânt.”, a mai adăugat fostul coleg al lui Duckadam.
Adrian Bumbescu a bufnit efectiv în plâns. „Acum o lună jumate am fost internați și eu, și el. El, la Universitar și eu la Spitalul Militar. Ne sunam zilnic. Și zic: «Ia uite, bă, de la Hanu’ lui Manuc, unde beam un șpriț, ne sunăm din spitale acum». Eu am avut o tumoare la picior. El zicea că e bine. Spunea să ne vedem la o «cafă», cum zicea el, să ne întâlnim mai des. Îmi pare nespus de rău. E ceva incredibil! Se pare că septicemie ar fi făcut. Marcel Pușcaș mi-a spus.”, a spus Bumbescu, pentru ProSport.
„A luptat cât a putut pentru toate prin câte i-a fost dat sa treacă, dar din pacate zbuciumul lui s-a oprit azi 02.12.2024. Toţi cei care doresc să-i aducă lui Helmut Duckadam un ultim omagiu sunt aşteptaţi la Arena Naţională, sector VIP, marţi 03 decembrie începând cu orele 14.00.
In aceste momente grele vă rog sa ne respectaţi durerea şi dreptul la intimitate”, a fost mesajul Alexandrei Duckadam, soția fostului mare portar.
Omagii pentru uriașul de la Sevilla
Duckadam se recupera. Și fusese, de curând, într-un concediu în Turcia. Ultima dată a postat pe Facebook un clip în care Dan Negru îi îndemna pe români să nu se certe între ei, cu prietenii și familiile, din cauza opțiunilor politice.
După ce vestea devastatoarea a lovit lumea sportului, mai multe personalități au reacționat.
”Astăzi, cerul primește o stea, însă noi pierdem un erou. Ne despărțim de un simbol al fotbalului românesc, Helmuth Duckadam, vajnicul erou care a scris istorie la finala de la Sevilla, în 1986, apărând patru penalty-uri consecutive și așezând România pe harta fotbalului mondial.
Helmuth Duckadam nu a fost doar un portar de excepție ci și un om care a inspirat prin modestie, blândețe, determinare și dragoste pentru sport. A fost o legendă pe teren și un adevărat exemplu în viața de zi cu zi.
Ai lăsat un mare gol în inimile românilor! Odihnește-te în pace și veghează-ne dintre stele! Îți mulțumim pentru tot ce ne-ai oferit!
Dumnezeu să-l ierte!
Condoleanțe familiei îndurerate!”, a scris Elisabeta Lipă, președintele ANS, pe Facebook.
”Stimate domnule Duckadam,
Ne îndreptăm cu tristețe gândurile și inimile către familia dumneavoastră în aceste momente dificile.
Ați fost nu doar un mare portar, ci și un simbol al mândriei și al determinării pentru toți românii. Finala de la Sevilla este o amintire vie în sufletele noastre, iar contribuția dumneavoastră la acea victorie va rămâne veșnic în istoria sportului românesc.
Vă mulțumim pentru tot ceea ce ați realizat și pentru inspirația pe care ne-ați oferit-o.
Veți rămâne mereu în inimile noastre.
Odihniți-vă în pace.”, a fost mesajul postat pe rețelele sociale de Radu Popa, directorul Complexului Sportiv Național ”Arcul de Triumf”.
”Astăzi ne-a părăsit Helmut Duckadam – ”Eroul de la Sevilla”, un simbol al dăruirii și pasiunii pentru sport.
Prin paradele sale din acea noapte magică din 1986, Helmut Duckadam lasă o moștenire de neuitat și va rămâne o sursă de inspirație pentru noi toți.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a scris și premierul Marcel Ciolacu.
Descoperă mai multe la Sport Vedete si Retete
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Un comentariu
Pingback: Adio, Eroule! Imagini răvășitoare de la căpătâiul lui Helmuth Duckadam, colegii de la Steaua 86 în lacrimi + Elisabeta Lipă, discurs copleșitor - Sport Vedete si Retete