Mihaela Bilic este unul dintre cei mai populari medici-influenceri în mediul online. Și unul dintre specialiștii care chiar au ce spune în domeniul nutriției.
Diabetolog și expert în boli metabilice și nutriție, Mihaela Bilic a făcut lumină într-un segment extrem de discutat. Există sau nu un ”zahăr bun”? Sau zahărul brun este într-adevăr mai sănătos decât cel alb sau e încă o găselniță pur comercială?
Mihaela Bilic dă verdictul: nu există un zahăr ”mai bun” ca altul!
”Vreau să știți că nu există o formă mai sănătoasă de zahăr. Toți agenții de îndulcire au același număr de calorii și același efect în organism. Indiferent că folosim zahăr alb sau brun, zahăr de trestie sau de sfeclă, miere, sirop de arțar sau de agave. Zahărul este principalul responsabil pentru apariția cariilor dentare, crește procesele oxidative din organism, ne ruginește și ne îmbătrânește de la interior.”, a explicat din start Mihaela Bilic, într-o postare pe Facebook.

Medicul a venit cu lămuriri și în ceea ce privește îndulcitorii artificiali de tipul aspartam și zaharină. Demonizați la un moment dat, Mihaela Bilic i-a repus în drepturi. Au zero calorii și o putere de îndulcire de 100 până la 600 de ori mai mare decât zahărul. „Taie pofta de dulce, nu modifica glicemia și sunt recomandați în diabet, cura de slăbire și Detox -ul de zahăr”, a argumentat nutriționistul.
Mai există încă o gamă de îndulcitori numiți polioli. Care sunt „alcooli naturali din zahăr și au jumătate din numărul de calorii al acestuia, adică două calorii/g în loc de patru calorii pentru zahăr”. Din categoria polioli fac parte xilitolul, sorbitolul și manitolul.
Principalele avantaje? Economia de calorii, se absorb lent în sânge și au indice glicemic scăzut.
„Pe primul plan este efectul lor anti-carie, sunt rezistenți la acțiunea bacteriilor din gură și opresc atacul acid asupra dinților. Xylitolul se folosește în guma de mestecat, în bomboane și în pasta de dinți.
Alcoolii de zahăr se absorb lent în sânge, au indice glicemic scăzut și sunt recomandați în dieta pentru diabet. Dau o textură cremoasă produselor în care sunt folosiți și au aport caloric redus, deci îi putem utiliza și în cura de slăbire”, a specifiat Mihaela Bilic.
„Prin urmare, un consum excesiv de xylitol poate provoca balonare și diaree. Atenție mai ales în cazul copiilor, care au tendința să mănânce toată cutia cu dropsuri sau guma de mestecat”, a avertizat medicul.
Susține SportVedeteSiRetete.ro
Contribuie la dezvoltarea comunității noastre dedicate sportului, poveștilor inspiraționale ale vedetelor și rețetelor gustoase. Donația ta ne ajută să menținem site-ul activ, gratuit și plin de conținut de calitate.
Date pentru transfer bancar:
Nume beneficiar: Mariana Podeanu
IBAN: RO87 REVO 0000 1734 5308 1633
Fiecare donație contribuie la:
- Întreținerea și găzduirea site-ului
- Articole și știri actuale din lumea sportului
- Conținut original despre stil de viață și sănătate
- Rețete delicioase și idei culinare practice
- Sprijinirea echipei editoriale
Îți mulțumim că faci parte din comunitatea noastră și că ne ajuți să creștem!
Descoperă mai multe la Sport Vedete si Retete
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.