Cine nu a auzit măcar o dată în viață, când ne coace soarele ca-n cuptor, despre cafea că ne face rău. “Deshidratează și trebuie evitată când afară este cald” este însă doar un mit.
Mihaela Bilic distruge mituri despre cafea: ”Are efecte benefice”
În primul rând, cafeaua chiar nu face rău pe caniculă. Și consumată de dimineață nu este doar o rutină, ci are o grămadă de efecte, susține Mihaela Bilic pe Facebook. Benefice.

”Face vasoconstricție la nivelul circulației cerebrale, se opune dilatării vaselor de sînge care generează migrene.
Are efect relaxant la nivelul musculaturii netede din pielea scalpului, înlătură tensiunea din ceafă.
Menține presiunea arterială și evită hipotensiunea datorată caniculei și deshidratării.
Putem consuma liniștiți 3 cești de cafea zilnic, mai ales că ajută și digestia și previne constipația. Iar dacă beți cafeaua cu 30 min înainte de a face mișcare, vezi fi bucuroși să aflați că intensifică arderea grăsimilor de rezervă și crește capacitatea de efort.
Veștile bune nu se opresc aici: cafeina este un puternic antioxidant, stimulează atenția și memoria, menține funcția cognitivă și previne degradarea sistemului nervos odată cu vârsta.
Rece sau caldă, simplă sau cu lapte, după masă sau în loc de masă, în cafea aveți un prieten pentru orice situație. Și da, merge perfect cu o cupă de înghețată”, își încheie Mihaela Bilic pledoaria pentru licoarea cea mai răspândită pe planetă, după apă și ceai.
De ce laptele sau zahărul îi pun frână cafelei
Mihaela Bilic făcea recent o recenzie detaliată a calităților cafelei. Și aducea în discuție și combinațiile care îi diluează din calități celebrului lichid. ”Un alt studiu realizat pe adulți consumatori de cafea, a arătat o creștere a activității metabolice și a numărului de bifidobacterii, o altă specie benefică din microbiotă.
Biodisponibilitatea acizilor clorogenici și efectul lor antioxidant nu se modifică dacă bem cafeaua neagră sau în amestec cu lapte.
Cu toate acestea o cantitate mare de lapte le diluează concentrația și încetinește absorția în sînge. Nici zahărul nu e recomandat pentru că are efect pro oxidant!
Tot ea, cafeaua, s-a dovedit a avea și efect prebiotic, adică este folosită ca suport hrănitor pentru coloniile de bacterii benefice din intestin. Știam până acum că microbiota iubește fibrele, dar nu numai!
Polifenoli din cafea favorizează multiplicarea de bifidobacterii, care la rândul lor produc acid butiric, cu proprietăți antiinflamatorii și efect postbiotic. Și tot polifenolii din cafea inhibă dezvoltarea bacteriilor patogene și stimulează diversitatea florei intestinale.
Tot cafeaua crește contracția vezicii biliare și stimulează secreția pancreatică de enzime care ajută la digestie. 3 cești de cafea pe zi reduc cu 25% riscul de calculi biliari. Încă un argument să bem o cafea după masă, în loc de desert.”, a explicat celebrul nutriționist și diabetolog.
Susține SportVedeteSiRetete.ro
Contribuie la dezvoltarea comunității noastre dedicate sportului, poveștilor inspiraționale ale vedetelor și rețetelor gustoase. Donația ta ne ajută să menținem site-ul activ, gratuit și plin de conținut de calitate.
Date pentru transfer bancar:
Nume beneficiar: Mariana Podeanu
IBAN: RO87 REVO 0000 1734 5308 1633
Fiecare donație contribuie la:
- Întreținerea și găzduirea site-ului
- Articole și știri actuale din lumea sportului
- Conținut original despre stil de viață și sănătate
- Rețete delicioase și idei culinare practice
- Sprijinirea echipei editoriale
Îți mulțumim că faci parte din comunitatea noastră și că ne ajuți să creștem!
Descoperă mai multe la Sport Vedete si Retete
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Niciun comentariu
Pingback: Lapte sau alternative vegetale? Cercetătorii spun adevărul, iar Mihaela Bilic jubilează: ”Nu trebuie să reinventăm roata!” - Sport Vedete si Retete